13 Kasım 2008 Perşembe

ÇİĞBÖREK

Hamur işlerine asla hayır diyemem. Kilo aldığım için uzun zamandır börek, pasta yapmıyordum. Bir değişiklik olsun dedim. Çoğunlukla sebze yediğimiz için yeter biraz sebzeye ara verelim dedim. Aslında niyetim sıkma yapmaktı ama Tolga (oğlum) peynir yemediği için ben de kıymalı çiğbörek yaptım. İlk defa denedim. Siteleri tek tek gezdim. Eskişehir'e ait bir yemek olduğunu öğrendim. Neyse çiğbörek çok lezzetli olmuştu oğlum çok sevdi.
ÇİĞBÖREK
Hamuru için un,tuz ve su ile ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yapılır. Ceviz büyüklüğünde bezeler yapılır. Çay fincanı büyüklüğünde açılır. Kıyma, rendelenmiş veya rondodan geçirilmiş soğan, maydonoz, karabiber, tuz karışımı hafif sulu olacak şekilde ( karışıma su ekliyoruz-bu şekilde hamura daha rahat yayılıyor) açtığımız hamurun yarısına sürüyoruz. Diğer yarısını kapatıp çatalla iyice bastırıyoruz. Kızgın ve bol yağda kızartıyoruz.
Böreği yaparken püf noktalarını da öğrendim. Birincisi kıymayı hamurun arasına koyduktan sonra fazla beklemeyip hemen kızartmalısınız. Kıyma sulu olduğu için hamuru deliyor ve kızarırken her taraf yağ oluyor:(
İkincisi kızartırken kısık ateşte olmayacak harlı ateşte kızaracak. Kısık ateşte yağı iyice çekiyor.
Denemenizi tavsiye ederim. Gerçekten çok lezzetli bir börek oluyor. Bol kalorili ama yılda bir defadan bişey olmaz:))
Hamuru

9 yorum:

akasyakokusu dedi ki...

canım çiğ börek nefis olmuş.çayda elimde hemen alıyorum.
eline sağlık ..tşk ederim canım bana teselli verdin..artık neşem yerine geldi.buldum cüzdanımı..çok öptüm.

defneylebirlikte dedi ki...

BEN DE ÇOK AMA ÇOK SEVERİM.ELLERİNE SAĞLIK SÜPER..

lemanice dedi ki...

aman adanalı canım adanalı:)ellerine sağlık canım çok güzeldir kendileri bende yaparım arada bir.sever benim keretalar.sevgiyle kal arkadaşım...

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

ya bana oldum olası çiğ börek yapması çok zor gelmiştir ,ama yemeğe geldimi dayanamam..:)buldummu gömülürüm:)hehe
ellerine sağlık canım..olsada yesek:)

Baharcicegi dedi ki...

neden cok sevilen seyler kilo aldirirki,bende hayir demem yaninda sicacik cayla,eline saglik canim

HÜLYA dedi ki...

CANIM ELLERİNE SAĞLO BENDE ÇOK SEVERİM ÇİĞ BÖREĞİ AMA OLDUKÇA KALORİLİ OLDUĞU VE YAĞDA KIZARDIĞIİÇİN HEP UZAK DURURUM ..

ELELRİNE SAĞLIK ÇOK GZÜEL ANLATMIŞSIN VE YAPMIŞSIN.. SEVGİLER

sarımutfak dedi ki...

AYY BENDE HAMUR İŞLERİNE BAYILIRIM ELLERİNE SAĞLIK NEFİS OLMUŞ

akasyakokusu dedi ki...

Canım merhaba..Nasılsın..Ciğerli dolmayı ekledim..Daha doğrusu bohça gibi bişey kalın sarılıyor yani.
Sevgilerimle.

icimden geldigi gibi dedi ki...

bayılırım..