27 Nisan 2008 Pazar

ADANA USULÜ İÇLİ KÖFTE

İçli köfte Adana'nın meşhur yemeklerindendir. Bugüne kadar yapmaya cesaretim yoktu. Annem yapar ben de ona yardım ederdim. Ama bu defa cesaretimi toplayıp annemin de desteğiyle ilk içli köftemi yaptım. Hiç korkmama gerek yokmuş.Gayet ince oldu. Önce içinin kıymasını kavurdum. Soğutup buzdolabına koydum. Sonra köftesini yani dışını hazırlamaya başladım. Bana göre işin zor yanı buydu. Dediğim gibi annem yanımda olmasaydı belki de hiç denemezdim. Hem blogta yayınlayacağım için hem de daha sonra yapacağım zaman kolaylık olsun diye ölçerek yaptım. Gerçekten çok güzel oldular. Tarifi vereyim.

Malzemeler:

İçi için malzemeler:
1 kg kıyma
4-5 tane orta boy soğan
1,5 paket margarin
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, kimyon

Kıymayı tencereye alıp suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir. Yemeklik doğranmış soğanlar ve margarin eklenir. Kavurmaya devam edilir. İçinin kıymasını iyice kavurmalıyız. Soğanlar iyice kızarana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Salça, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Ocağımızı söndürüp kavrulan kıymayı büyük bir kaseye alıyoruz. Soğutup buzdolabına koyuyoruz. İçinin donması gerekiyor.

Köftesi için malzemeler:
250-300 gram dana kıyma (iki kere çekilmiş)
4 avuç dolusu köftelik bulgur
4 avuç dolusu orta boy bulgur
4 avuç dolusu irmik
2 avuç dolusu un
Tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
1 çorba kaşığı biber salçası
Su

Köftelik bulgur, orta boy bulgur ve irmik suyla ıslanır. Su soğuk olacak. 15 dakika bekletilir. Kıyma, salça ve baharatlar eklenip karıştırılır. Un eklenip iyice yoğurulur. Ara sıra su ile elimizi ıslatarak yoğurmaya devam ediyoruz. Köfteden parçalar koparıp elimizle yuvarlayıp içini oyarak istenen kıvama gelip gelmediğini kontrol ediyoruz. Kıvama gelmediyse biraz daha un koymamız gerekiyor.
Kıvama gelince yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. İşaret parmağımızla köftemizi oyup parmaklarımızla iyice inceltiyoruz. Köftemizin içine kavurduğumuz iç malzememizi koyup köftemizi kapatıyoruz.
Bir tencereye su koyup kaynatıyoruz. Tuz ve 3-4 parça limon tuzu veya yarım limon suyu koyup köftelerimizi 10 dakika pişiriyoruz. Yanında salata ve turşuyla sıcak servis yapıyoruz. Yerken limon sıkmayı unutmuyoruz. Afiyet olsun.

13 yorum:

made in funda dedi ki...

anım içli köfteler nefis.eline sağlık.
tığı sormuşsun.sıfır veya 1 numara olacak.yani kalın olacak.sen başarırısın hadi bakalım bitir de görelim..sevgiler..

. dedi ki...

CANIMMMM BU KÖFTELERE BAYILDIMMM YAAA BEN ADANA USULÜ KÖFTEYI ANCAK RESTERONLARDA YIYORDUM.ARTIK TARIFI BURDAYA CANIM CEKINCE ALIP YAPARIM:)
IYI GECELER TATLIM.COK ÖPÜLDÜN:)))

CAHİDE dedi ki...

güzel bir gün dilerim arkadaşım.içli köfte nefis görünüyor.bilirsin Malatyanında analı kızlısı meşhurdur.eşsiz bir kültürümüz var değil mi?

antepası dedi ki...

Bayılırım içli köfteye.Bizimkinden biraz farklı ama belli çok lezzetli.Eline sağlık.

. dedi ki...

CANIMM KÖFTE YEMEYE GELDIM,KALDIMI DAHA ACABA:)))
www.guldenceninmutfagi.blogspot.com

. dedi ki...

CANIMMM IYI GECELER COK ÖPÜLDÜN.
YARIN GÖRÜSMEK ÜZERE,SENSIZ BOSLUK OLUYOR,UGRADIGINDA MUTLU OLUYORUM,MOTIVE OLUYORUM.TESEKKÜR EDERIM:)))

Adsız dedi ki...

selam içli köfteler enfes görünüyor bayılırım ellerine sağlık canımcım harika olmuşlar güzel geceler

DENİZSEFASI dedi ki...

hemşerim canım, tanıştığıma çok çok sevindim. sen de benim gibi gurbettesin. benimde 4 yaşında oğlum var, ben de öğretmenim.

köfteler de harika olmuş, ellerine sağlık. ben daha cesaret edemedim yapmaya. annem dışına dövme et koyar, bize gelince bulamıyoruz tabi burda. o zaman da tavugögsüyle yapıyor. valla görünce canım istedi. tatili dört gözle bekliyorum çok çok özledim.

ben karşıyakadanım, ya sen

görüşmek üzere

sevgilerimle...

akasyakokusu dedi ki...

canım merhaba..resmen işkence gördüm sankii.helede bu saatte..offf canımı çektirdin..valla iyiki aşermiyorum bir yerim şişmeden gideyim..

. dedi ki...

IYI GECELER ARKADASIMA,BENDE YATMADAN UGRAYIP ICLI KÖFTE LEZZETINE VARMAK ISTEDIM.TATLI RÜYALAR.COK ÖPÜLDÜN BEBISIMMMM:)))

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için çok teşkr ederim herzaman beklerim bende sizin tariflerinize bayıldım hele bu içli köfteye:) harika olmuş ellerinize sağlık görüşmek üzere kocaman sevgiler

DENİZSEFASI dedi ki...

selam,
ben kırıkkalede oturuyorum
bizim mahalle de karataş yolu üzerinde; haydaroğlu mahallesi.
izin alabilirsen 19 mayıs tatilini uzatıp gideceğim.
sevgiler...

Adsız dedi ki...

nilufer slm. tarifini bugun yaptim, cok guzel oldu gercekten, tipatip uyguladim, bir kahve kasigi harcim artti, tam 49 adet köftem oldu.
yarin misafirlerim için yaptim, yarisini haslayip sunacagim, yarisini kizartarak. bir sorum var, kizartmak için onceden haslamammi gerek ? yoksa direk kizartmammi ? yumurtaya bulamam lazimmi ???
umarim cvp verirsin. tesekkurler simdiden
fransa'dan sevgilerle.
rabis