13 Mayıs 2008 Salı

TELLİ BABA TATLISI

Şerbetli tatlılarla pek aram yoktur. Sütlü tatlıları tercih ederim. Eşim şerbetli tatlıları çok sever. Ben de onun için Ayşe Tüter'in tariflerinden telli baba tatlısı yaptım. Süper bir tatlı oldu. Yiyen herkes çok beğendi. Özellikle 2-3 gün sonra tatlı şerbetini tam çekmiş ve kıvama gelmişti. Tavsiye ederim hemen deneyin. Çok memnun kalacaksınız.
Ben şerbet miktarını tarife göre hazırladım. Ancak şerbet yetmedi. Sonradan tekrar şerbet kaynattım. İlk gün biraz sert oluyor. Şerbetini hemen çekmediği için. 1-2 gün dinlenince dediğim gibi çok lezzetli oluyor.

Tatlımızın şerbet dökmeden önceki hali. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip pişirdim. Sonra şerbetlemek için bir başka tepsiye aldım.
MALZEMELER:
125 gram margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 kahve fincanı sirke
1 tane yumurta
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İÇİ İÇİN:
250 gram tel kadayıf
1 su bardağı ceviz içi
2 çorba kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
ÜZERİNE: Bütün fındık içi
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı su
4 su bardağı şeker
Yarım limon suyu
Margarini eritip, soğutuyoruz. Derin bir kaba alıp sıvıyağ, yoğurt,sirke, yumurta, kabartma ozu ve aldığı kadar unu ilave edip ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 20 dakika dinlendiriyoruz.
Diğer tarafta iç malzemesini hazırlıyoruz. Tel kadayıfını elimizle didikliyoruz. İçine iri dövülmüş ceviz, toz şeker ve tarçını koyup karıştırıyoruz.
Dinlenen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıyoruz. Çay tabağı büyüklüğünde açıp içine kadayıflı iç harcımızdan koyup kapatıyoruz. Yuvarlak şekil veriyoruz. Yağlanmış veya yağlı kağıt serili fırın tepsisine diziyoruz. Üzerlerini elimizle bastırıp biraz tel kadayıf onun da üzerine fındık koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Şerbeti için toz şeker ve suyu 20 dakika kaynatıp tencereyi ocaktan alıyoruz. Limon suyunu ilave edip ılınması için bekliyoruz.Pişen tatlıları servis tabağına alıp ılık tatlıların üzerine ılık şerbeti döküyoruz. Afiyet olsun.


7 yorum:

. dedi ki...

MISSS MISSS OLMUS,ELINE SAGLIKKKK,CANIM OLSADA YESEMMM:)
IYI GECELER,SEVGILER.

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

ben bunu blogcu olmadan önce denemiştim:)şimdi hatırladımmmm..çok güzel oluyo cnm..ellerine sağlık.
sevgiler

DENİZSEFASI dedi ki...

nilüferciğim harika görünüyor, ellerine sağlık.
güzel dileklerin için teşekkür ederim. senin oğluşun doğumgünü ne zaman? umarım hayal ettiğin gibi bir şey hazırlayabilirsin.
sevgiler...

made in funda dedi ki...

eline sağlık.ben de tatlı çok severim ye bizi diye bağırıyor...

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık Nilüfer Hanımcığım vallahi nefis görünüyor tatlı.Bir gün denemek isterim kısmet olursa.Her tür tatlıyı severim malesef:)Hayırlı Cumalar dilerim,muhabbetle kalın:)

akasyakokusu dedi ki...

merhaba canım ohh ohh maşalllah tatlılar tramisular..afiyetler olsunda ben telli babamıydı bunu adı..bak merak ettim şimdi içinde telkadayıf var..hımm ne leziz olmuştur..eline koluna sağlık canım..

Adsız dedi ki...

telli baba tatlısı harika görünüyor ilk fırsatta deneyeceğim..ellerine sağlık canım..