30 Nisan 2008 Çarşamba

SAC BÖREĞİ ve SIKMA

Annem yanımda olunca özlediğim ama bana zor gelen yemekleri yaptırdım. Aslında sıkma ve sac böreğini ben de yapabiliyorum. Hamurla uğraşmak çok hoşuma gider. Ama annemin yaptığının tadını vermiyor. Hamuru annem açtı, içledi. Ben de teflon tavada pişirdim. Aslında sadece sac böreği yapacaktık. Eşim eve gelince sıkma da isteyince onu da kırmadık.Sıkmanın içini ben hazırladım. Annem de yeni hamur yoğurdu. Yanında ayranla güzel ve değişik bir öğün oldu. Börekleri oğluma lalamcun (lahmacun) diye yutturduk.

MALZEMELER:

Kıymalı iç malzemesi:
Kıyma, soğan, biraz sıvıyağ (kıyma yağsızsa), tuz, karabiber, kimyon. Malzemeler çiğ olarak karışacak. Böreklerimizin içine çiğ olarak koyacağız.

Ispanaklı iç malzemesi:
Ispanak (haşlanmış), soğan, tuz, karabiber, kırmızı biber, salça, sıvıyağ. Malzemeler kavrulup soğutulacak.

Sıkma için iç malzemesi:
Beyaz peynir (varsa kalıp peynir bende olmadığı için beyaz peynir kullandım), soğan, maydonoz, karabiber, kırmızı biber, tereyağ. Soğan tereyağında kavrulup soğutulur. Peynir ve diğer malzemeler eklenip karıştırılır.

Hamuru için:
Un, su ve tuz
Hamur malzemeleri karıştırılıp yoğurulur.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler kesilir. Hamur tabak büyüklüğünde açılır. Yarısına börek iç malzemesi konur (kıymalı veya ıspanaklı). Hamurun diğer yarısı üzerine kapatılır. Kenarının iyice kapanması sağlanır. Yanmaz tavada her iki tarafı iyice pişirilir.
Sıkma için hamur tabak büyüklüğünde açılır. Tavada pişirilir. Ama hamurun kurumaması gerekiyor. Çünkü kurursa gevrek olur sıkma yapamayız. Bunun için tavayı hızlı ateşin üzerine koyup hamurumuzu pişiriyoruz. Hamur pişer pişmez alıyoruz. Üzerine tereyağ sürüp hamurun bir tarafına peynirli iç malzememizi koyuyoruz. Rulo yapıp sıkıyoruz.
Pişen börek ve sıkmalarımızı sofra bezinin arasına koyup dinlendiriyoruz. Yannında çay ya da ayranla servis yapıyoruz. Biz ayranı tercih ettik. Afiyet olsun.

8 yorum:

akasyakokusu dedi ki...

merhaba canım..annecini çok çalıştırıyon be yaa..oy teyzemin sıkma ve börek açan ellerini öperim..börek vede sıkma pardon lalamcunlarda nefis olmuş:)))
elinize sağlık ikinizinde.
sevgiler kocaman.

. dedi ki...

CANIMMM HARIKAAA HELE B�REK SAC B�REYI OLUNCA YEMEDEN DURULURMU???
BEN DURAMAM MESELA.KAPTIM GIDIYORUM TABAKTAKILERI CANIMIN ICI.
AFIYET SEKER BAL OLSUN SIZE:)
IYI GECELER CANIM BENIM.
YORUMUN ICIN COK TESEKK�RLER ETTIM.

DENİZSEFASI dedi ki...

nilüferciğim ellerine sağlık. bak şimdi yanında ayranıyla nasılda canım istedi sıkmayı.

biz yapsak da annelerimizin verdiği tat gibi olmuyor, allah annelerimize uzun ömür versin inşallah.

sevgiler canım öpüyorum.

antepası dedi ki...

İkisinide çok severim.Keşke fırsat olsada hep yapsam.Tabi kiloları untmamak lazım:))Çoğunlukla bu yüzden yapmıyorum.Ama nasıl canım istedi anlatamam:))Annenin ve senin eline sağlık.

Adsız dedi ki...

BLOGUMUN BU MUTLU GÜNÜNE YORUMUNLA KATILMIS OLMANATESEKKÜRLER GÖNÜL DOSTUM HOSGELDIN BITANEM:))
INSALLAH BERABERCE BIRBIRIMIZI DESTEKLEYEREK BLOGLARIMIZIN NICE YASLARINI GÖRMEK NASIP OLUR BIZE.
GÜZEL KUTLAMA MESAJIN ICIN TESEKKÜRLER TATLIM.
SEVGILERIMI GÖNDERIYORUM SANA CANI GÖNÜLDEN:)

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık canım,her ikinizin de.Ne güzel anneniz yanınızdaymış,gözünüz aydın,ne mutlusunuzdur şimdi değil mi?Bizimkiler de geldiler Nisan ayında Adana'dan kısa süreli de olsa. Onlar gittikten sonra bir boşluğa düştüm sorma gitsin.Yeni yeni alışıyorum eski düzenimize.Vallahi öyle güzel lezzetler gelmiş ki bloğa hangisine yazsam bilemedim.İçli köfteye de bayılırım,mantıya da,etli bamyaya da,sıkmaya da:)Annene selam söyle canım benden.Hayırlı,huzurlu,mutlu günler dilerim,sevgiler:)

HUYSUZBALIK dedi ki...

Nilüfercim süper bir blogun var. Özellikle de sıkmanın görüntüsü vurdu beni. Offfff annemin sıkmaları geldi aklıma. Oklava kullanmayı bi becerebilsem yapıcam valla burnumda tütüyor...

Adsız dedi ki...

kıyma içinde çiy kalmıyo mu onu pişiripte öyle koysak böreğin içine olmaz mı