11 Ocak 2009 Pazar

AŞURE

Çocukluğumdan beri en sevdiğim tatlıdır aşure. Kardeşimle birlikte annemden sık sık yapmasını isterdik. Annem de bizi kırmaz yapardı sağolsun. Şimdi yine aşure krizlerim tutuyor neyseki hazır aşure karışımları var. Elde yapılanın yerini tutmuyor ama aşure yemek istediğimde bu hazır karışımlar imdadıma yetişiyor. Bizim evde benden başka kimse yemediği için bunlarla idare ediyorum artık.
Sakın fotoğraftaki aşureleri hazır zannetmeyin. Aşure (Muharrem)ayı gelince aşureyi kendim pişiriyorum. Bu aşureleri bugün pişirdim. Komşulara dağıttım. Ortadaki büyük kase de yarın okula gidecek. Arkadaşlarla afiyetle yenilecek. Neyse fazla uzattım. Aşuremin tarifine geçeyim.

MALZEMELER:
2 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı kuru üzüm
Yarım çay bardağı pirinç
Yarım çay bardağı kırmızı mercimek
15-16 adet kuru kayısı
4 su bardağı şeker
Bir tutam tuz
1 portakalın kabuğunun rendesi
9-10 adet karanfil

ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN:
Fındık, ceviz, tarçın, nar tanelari

YAPILIŞI:
Bir gece önceden nohut ve kuru fasulyeyi aynı kapta, aşurelik buğdayı ayrı bir kapta ıslatıyoruz.
Ertesi gün nohut ve fasulyeyi düdüklü tencerede üzerini iki parmak geçecek kadar su koyup 30-35 dakika kısık ateşte pişiriyoruz.

Aşureyi pişireceğimiz büyük tencerenin içinde de aşurelik buğdayımızı üzerine 4-5 parmak geçecek kadar su ekleyerek ara sıra karıştırarak pişiriyoruz. Buğdaylar patlayınca içine yıkanmış pirinç ve mercimeği ekliyoruz. Suyu azaldıkça kaynamış su ekliyoruz.

Kuru kayısıları iyice yıkayıp küp küp doğruyoruz. Kuru üzümleri de ayıklayıp yıkıyoruz. Her ikisini bir tencereye koyup 5-6 dakika kadar kaynatıyoruz.

Haşlanan nohut ve kuru fasulyelerin kabuklarını temizleyip kaynayan buğdayın üzerine ekliyoruz. Bir tutam tuz koyuyoruz. Ara sıra karıştırıp tencerenin dibinin tutmamasını sağlıyoruz. Kuru kayısı ve üzümleri ekleyip biraz daha kaynatıyoruz. Şekeri koyup karıştırıyoruz. Portakal kabuğubrendesi ve karanfilleri içine atıyoruz. 10-15 dakika kısık ateşte kaynatıyoruz. Suyuna bakıp kıvamını ayarlıyoruz. Su ekleyeceksek mutlaka sıcak su ekliyoruz. Soğuk su bakliyatları sertleştirir.

Piştikten sonra tenceremizin altını söndürüp 10 daakika kadar dinlendiriyoruz. Kaselere boşaltıp yine dinlendiriyoruz. Üzerini tarçın, fındık, ceviz, nar vb ile süslüyoruz.

NOT: Ben sulu sevdiğim için ayrıca nişasta kullanmıyorum. Daha yoğun bir kıvam isterseniz 1 yemek kaşığı nişastayı soğuk suda ezip aşureyi indirmeye yakın aşureye ekleyip biraz daha kaynatın.

AFİYET OLSUN...

10 yorum:

made in funda dedi ki...

BENDE BİTTİ SEN DEN ALAYIM BİR TABAK.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.Allah kabul etsin...

Adsız dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK NEFİS GÖRÜNÜYOR.ALLAH KABUL ETSİN.YALNIZ BENDEN SANA BİR HATIRLATMA OKULDAKİLERE YETMEZ ORTADAKİ HABERİN OLSUN BEN BİR TENCERE OKULA AYRI OLARAK YAPTIM O BİLE YETERLİ OLMADI.MEGER İNSANLAR NE SEVİYORMUŞ AŞUREYİ.SEVGİLER

HUYSUZBALIK dedi ki...

Nilüfercim annemin yaptıklarına benzemiş görüntüsü. Ellerine sağlık. Ben de Saray Muhellebicisinin Aşuresini çok severim. Arada krizim tutunca orada yiyorum. Sevgiler...

beyaz mendil dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.

serpil'in mutfağı dedi ki...

slm ellerine sağlık.bende çok severim.bende yapmadım daha tabağın birini alabilrmiyim.allah kabul etsin.hoşçakal

Adsız dedi ki...

canım merhaba..kokusuna geldim bizimki bitti..eline sağlık ben alıp ısıtırım hemen sıcak severizde.
sevgiler.

lemanice dedi ki...

canım merhaba
aşure çok hoş.valla ben çok seviyorum eşimde...ama okadar yoğundum ki aşure gününü hatırlayamadım.ama başka bir gün yapacağım.gününde olsa makbul olurdu ama ne yapalım inşallah bidahaki sefere.sevgiler sana benden sevgiler.

Maria dedi ki...

ola
the dessert this wonderful one.

Maria

becerikliminikler dedi ki...

görüntüsü kadar tadıda nefisti denenmiştir bilgilerinize:)))

Adsız dedi ki...

Aşure de kırmızı mercimek ilk kez duydum. ilginç. eline sağlık..