8 Eylül 2008 Pazartesi

GÜVEÇ

Ramazan ayı geldiğinde Trabzon'un vazgeçilmez yemeğidir güveç. Davetlerde genellikle güveç yapılır. Ben ve kayınpederim geçen cumartesi gelen misafirlerimiz için güveç hazırladık. Bol sebzeli ve etli güvecimizi çorba ve pilavla servis yaptık.

Güvecin etini alırken kasaptan özel olarak güveçlik et alıyoruz. Et orta yağlı olmalı. Az yağlı olursa güveç kuru oluyor ve hiçbir lezzeti olmuyor. Kişi sayısına göre kasaptan eti alıyoruz. Bizim misafirimiz yaklaşık 10 kişiydi. 2,5 kg et yeterli geldi.
MALZEMELER:
2,5 kg kemiksiz, orta yağlı kuşbaşı et
3 adet patates
4 adet soğan
4 adet patlıcan
6-7 adet sivri biber
2 adet salçalık kırmızı biber
2 baş sarımsak
3 adet domates (halka halka doğranacak)
2 su bardağı iç bezelye
1 yemek kaşığı tereyağ
Sıvıyağ
Tuz
YAPILIŞI:
Etler tencerede kendi suyu ile hafifçe kavrulur.
Sebzeler irice doğranır. Güvece et-sebze karışımı, et- sebze karışımı sırayla konulur. En üste dilimlenmiş domatesler konulur. Tereyağ küçük küçük doğranıp yerleştirilir. Sıvıyağ gezdirilir. Tuzu atılır. 2-3 su bardağı su eklenir. Yağlı kağıt ve alüminyum folyo ile güvecin ağzı kapatılır. 3,5-4 saat ekmek fırınında pişirilir. Afiyet olsun.


3 yorum:

Baharcicegi dedi ki...

Güvec yemegi tam iftarlik olmus,eline saglik canim cok güzel görünüyor

Unknown dedi ki...

günaydın canım.sanırım güveç her yörenin vazgeçilmezi.ellerinize sağlık.yiyenlere afiyetler olsun.güzel bir gün diliyorum sevgilerle..

akasyakokusu dedi ki...

Nilüfer'cim sende hoşgeldin canım..senin tatil uzun sürdü galiba.kaç kez sayfana geldim.o pembe gülleri kopyalayıp masaüstü yaptım pcye..çok güzeller yaa..
gelelim güvece tek kelimeyle enfes süper bişey..kayınpederininde seninde elelrinize sağlık..şimdi o et pamuk gibidir ağızda dağılıverir..bendemi yapsam acaba akşama..ayy canım çekti bak olan işe:)))
elinize sağlık tekrar kocaman sevgiler.