13 Nisan 2008 Pazar

ETLİ KURU BAMYA


Çocukluğumda, evlenmeden önce ve hatta evlendikten sonra bile sevmediğim, piştiğinde burun kıvırdığım bir yemekti bamya. Annem Trabzon'a gelirken komşusu Hafize teyze benim için kuru bamya göndermiş. İnsan yaşı ilerledikçe (30) yemek seçmiyor. Annemden hemen pişirmesini istedim. Memleket yemeklerini özlemişim. Ben daha önce hiç bamya pişirmedim. İnşallah öğreneceğim. Etli, nohutlu, ekşili bamyayı görünce abartmıyorum 2 tabak yedim. Anne yemekleri bir başka oluyor. Eline sağlık anneciğim. Annemin tarifini ekliyorum ben de burdan bakar yaparım artık.

MALZEMELER:
1 avuç dolusu kuru bamya
250 gram kuşbaşı et
1 küçük kase haşlanmış nohut
1 tane soğan (yemeklik doğranmış)
3-4 tane domates
3-4 tane yeşil biber
1 baş sarımsak
1 tane limon
Salça, tuz, karabiber

YAPILIŞI:
Bamyalar üzerini kapatacak kadar su ve yarım limonun suyu ile kaynatılır. Birkaç kere yeşil suyu dökülür. Yeni su koyup kaynatılır. Suyunu süzdürüp bekletiyoruz.
Etimizi tencereye alıp üzerini kapatacak kadar su koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Üzerine sıvıyağ, soğanı, yeşil biberi, bamyayı ve salçayı koyup kavuruyoruz. Kavururken yarım limonun suyunu ekliyoruz. Böylece bamyalarımızın kendine özgü sıvısı çıkmıyor. Üzerine doğradığımız domates, haşlanmış nohut ve sarımsaklarımızı koyup tuzunu ve baharatlarını ekliyoruz. Tenceremizin kapağını kapatıp kendi suyuyla bir süre pişiriyoruz. Domateslerimiz biraz ölünce 1 çay bardağı kadar su koyuyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz. Afiyet olsunnnn.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

selamlarr mmm bamyaya bayılırımm enfes görünüyor harika olmuş annenizin ellerine sağlık güzel ve mutlu bir hafta dilerimm hayırlı günlerr

made in funda dedi ki...

çocukken ben de burun kıvırıdım ama şimdi 3 tabak bile yerim.eine sağlık canım.misler gibii.

akasyakokusu dedi ki...

ayyy bamya sevilmezmiii gönder buraya fazlalığınıı..nede güzel ayol kırmızı kırmızı..aha işte yalandım..hemde etli..eline koluna sağlık teyzecimin ellerinden öpüyorum onun..sevgiler canım..