14 Ocak 2008 Pazartesi

LAMES








Sizlere Karadeniz mutfağından değişik bir tat sunmak istiyorum. Lames orjinal adı anlamını bilmiyorum ama sebzeli ekmek de diyebilirsiniz. Trabzon Maçka çevresinde yapılan yöresel bir yemek.Trabzon'da başka nerede yapılıyor bilmiyorum. Bayramlarda ve özel günlerde yapılır. Çok lezzetli ve tam bir vitamin deposu. Değişik tatlar arayanlara tavsiye ediyorUM. Tarif kayınvalidemden. Bu ölçülerle 5-6 lames oluyor. Siz kendinize göre ayarlarsınız artık.

HAMURU İÇİN:
4 tas buğday unu, yarım tas mısır unu, 1 tatlı kaşığı kuru maya,tuz,su karıştırılır.Cıvık bir hamur elde edilir.(Ekmek hamuru kıvamında)Mayalanmaya bırakılır.

İÇ MALZEMESİ:
3 orta boy soğan, 2 havuç(rendelenmiş), 1 kase haşlanmış renkli fasulye (barbunya),1 bağ karalahana (küçük doğranmış ve haşlanmış), 2 bağ pazı (küçük doğranmış ve haşlanmış), 1 tatlı kaşığı nane, 2 baş sarmısak (küçük doğranmış), 1 kaşık salça,tuz ve baharatlar tereyağ ve sıvıyağ ile kavurulur.

Tepsi yağlanır. Hamurun elimize yapışmaması için elimizi ıslatalım. Tepsiye bir miktar hamur alalım,tepsiye koyalım. Elimizi ıslatıp tepsiye yayalım. Hamurun üstüne kavrulan iç malzemesinden koyalım. Hamuru resimdeki gibi kapatıp üzerine basırarak tepsiye yayalım. Altı ve üstü kızarana kadar fırında pişirelim. Lames hamuru ince olacak ve iç malzemesi bol olacak. AFİYET OLSUN.












5 yorum:

akasyakokusu dedi ki...

oyyyy Allah c.c. be ya...vuruldum vuruldum ellerine sağlık...sıcacık yiyesim geldi valla...keşke orda olsaydım yiyenlere afiyet olsun lüp lüp et olsun heheheh:)

. dedi ki...

Oyyyyy...anam oyyyy.
Öldüm bittim canim ben bunu yiyemeyecek olmanin izdiraplarini cekecegim simdiii.
Adini benim anacigim otlu ekmek derde yapardi bunu,bilmezmiyimmm...eskiden bayram yemegimiz olurdu evlerde.
Annecigimin tarifini unuttugum yemeklerinden bir tanesini bana hatirlatmis oldun canimmmm.
Benim icinde yeeee...yeee...yeee...bidaha ye olurmu:))))

made in funda dedi ki...

bilirim bilmeme mi.sağolsun kayınvalidem sık sık yapar.ben de çayla yemeye bayılırım.gene çay dedim gördün mü!!ama adının lames olduğunu bilmiyodum.burdakiler direk sebzeli ekmek derler..mis gibi koktuuuu..

made in funda dedi ki...

ay yok otlu ekmek derler.hatırladım şimdi.kusura bakma.bunama başladı bende!!

. dedi ki...

Selam canimcimmm.
Ben geldim,lamesin tadi damagimda kalmisti...bir parcacik kopardim aldim:)))
Sen bir parca dememe bakipta mutfaga girme sakin,lamesin yarisi yok mutfaginda artik cünkü.