18 Aralık 2007 Salı

LAHANA SARMASI ve KIRMIZI BİBER DOLMASI

Sarma ve dolmayı çok severim. Eşim Trabzonlu olduğu için daha çok lahana sarması pişiyor bizim evde. Çünkü beyimiz yaprak sarmasını sevmiyor. Ekşi oluyormuş. ben de memlekete Adana'ya gidince doya doya yiyorum artık yaprak sarmasını. Genelde kara lahana sarması olur ama bu defa beyaz lahana sardım. İç kısımlarını da turşu yaptım. Olunca hep beraber yeriz artık değil mi?

Malzemeler ve yapılışı: 1 orta boy lahana yapraklarına ayrılır ve kaynar suda birkaç dakika haşlanır. Suyu süzdürülür ve soğumaya bırakılır.

250 gram kıyma, pirinç, 1 orta boy soğan, 2 diş sarmısak, maydanoz, domates ve biber salçası, sıvıyağ, tuz, karabiber iyice karıştırılır. Lahanalar sarılabilecek boyutta kesilir. Kaşıkla içten koyulup sarılır. Tencerenin altına lahanaların damarlı kısımları bir sıra konulur.Üzerine sarmalar dizilir.

Dolma içi fazla gelince buzdolabı açılır. İçi değerlendirmek için bakılır. Sebzelikteki salçalık biberler imdada yetişir. İçleri temizlenir, doldurulur. Sarmaların üzerine konulur.Biraz tuz atılır, sıcak su gezdirilir ve kısık ateşte pişirilir.

Hiç yorum yok: