26 Mart 2008 Çarşamba

PORTAKAL SOSLU KEK


Artık bahar geldi. Eskiler "Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır." derlerdi. Ama bu yıl böyle olmadı maalesef. Ben ki kıştan, yağmurdan, kardan, çamurdan hoşlanmazken ah bir yağmur yağsa diyorum. Bu havalar beni çok korkutuyor:(Allah sonumuzu hayır etsin. Herşey mevsiminde güzel. Umarım kuraklık ve kıtlık olmaz. Aslında amacım size bir kek tarifi vermekti. Ne niyetle oturdum neler söyledim. Evet artık havalar ısındı. Evde 3-4 tane portakal vardı. Baktım kaç zamandır öylece duruyor. Bunlarla ne yapsam diye düşünürken kara kaplı emektar defterimde bir tarif ilişti gözüme. Nerden aldığımı ne zaman yazdığımı hatırlamıyorum. Hemen yapmaya başladım. Mis gibi portakal kokan keklerimiz oldu. Çayın yanında süper oldu. Bu kadar gevezelik yeter. Tarifimize geçelim.

KEK MALZEMELERİ:

  • 3 yumurta
  • 7 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 7 yemek kaşığı un
  • 1 paket hamur kabartma tozu

Tüm kek malzemelerini karıştırıp yağlanmış kek kalıbına döküyoruz. Ben küçük borcam kek kalıpları kullandım. Değişik bir sunum oldu. 160 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

SOSU İÇİN MALZEMELER:

  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 5 yemek kaşığı şeker

Sos malzemelerimizi şeker eriyene kadar pişiriyoruz. Soğuyan kekimizin üzerine sosumuzu sıcak olarak döküyoruz. Afiyet, bal, şeker olsun.

24 Mart 2008 Pazartesi

TAVUK SOTE

Geçen gün bloglar arasında dolaşırken Nuray'ın sitesinde tavuk şiş gördüm. Hemen bende yapayım dedim. Evde çöp şiş var sanıyordum ama yokmuş:( E buzluktan da tavuğu indirmiştim napim diye düşünürken aklıma herkesin yapabileceği bir yemek geldi. Tavuk sote yaptım. Ama hala aklımda çöp şiş var. Çöp şiş tarifini almak isterseniz buyrun sizi http://akasyakokusu.blogspot.com/ 'a gönderiyorum.
Benim tarifimi merak ettiyseniz kısaca anlatayım.

MALZEMELER:
3-4 adet kemiksiz tavuk göğsü
1 soğan
2-3 tane yeşil biber
1 domates
Tuz, karabiber, kekik
Sıvıyağ, tereyağ
YAPILIŞI:
Tavuklar kuşbaşı şeklinde doğranır. Tencereye alınır, kendi suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çektikten sonra sıvıyağ ve tereyağı ile kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan eklenir ve kavurulur. Yeşil biberler eklenir, kavrulur. Küçük doğranan domates eklenir, tuz, karabiber ve kekik eklenir. Karıştırılıp tencerenin kapağı kapatılır. Yaklaşık 5 dakika pişirilir. Yanında pilavla servis yapılır. Afiyet olsun.

20 Mart 2008 Perşembe

ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ

Ispanaklı böreği çok severim. Ispanaklı içi kavurmadan çiğ olarak hazırlarım. Sanki daha vitaminli oluyormuş gibi gelir bana. Çok lezzetli olur. Biraz da baharatlı yaparım. Oğlum bile acılı olduğu halde severek yer. PÇDS 19 için ıspanaklı gül böreği hazırladım. Sıcak sıcak fırından yeni çıkardım. Çayın yanında iyi gider. Beni etkinliğe davet eden http://yemekguncesi.blogcu.comarkadaşıma çok teşekkür ederim.

Malzemeler:
1 kg yufka
Bolca yoğurt, sıvıyağ, yumurta akı

İç Malzemesi:
1 bağ ıspanak
1 orta boy soğan
Çok az sıvıyağ
Tuz, karabiber, kırmızı biber

Yapılışı:
Ispanaklar temizlenir, iyice yıkanır. Ispanak, soğan doğranır. Sıvıyağ ve baharatlar eklenip karıştırılır. İç malzememiz hazır.
Yufkaların her biri dörde bölünür. Her birinin üzerine yoğurtlu karışım sürülür. Yufkanın geniş kenarına ıspanaklı içten konulur ve yufka sarılır. Kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir. Fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Susam ve çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altı ve üzstü kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

16 Mart 2008 Pazar

KAR PASTASI

Kar pastasını geçtiğimiz perşembe akşamı yaptım. Pastanın tarifini hemen eklerim diye düşünmüştüm ama kısmet olmadı. Bu haftasonunda su böreği yapmayı planlıyordum. Bloğa eklerim diyordum; ama olmadı. Yapamadım.Üzerime bir ağırlık çöktü. Hasta gibiyim.İnşallah bu hafta yapabilirim.
Kar pastasını denemenizi öneririm. Kesinlikle pişman olmayacaksınız.
Pastamızın tabanına etimek diziyoruz. Etimeklerin üzerine karamel su karışımı döküyoruz. Böylece etimeklerimiz yumuşuyor. Üzerine pişirdiğimiz kremayı döküyoruz. Kremamızın şekerini az tutacağız.Çünkü karamelde ve krem şantide yeterince şeker var. Kremadaki şeker miktarı sizi yanıltmasın. Kremayı ocaktan indirip 6-7 dakika dinlendirip etimeklerin üzerine yayıyoruz. Krema soğuyunca krem şantiyi üzerine sürüyoruz. En üstüne de hindistan cevizi serpiştiriyoruz. Krem şanti ve hindistan cevizi tıpkı kara benziyor. Pastamızın adı bu nedenle kar pastası. Tarif hakkında kısaca bilgi vermeye çalıştım. İsterseniz şimdi malzemeleri vereyim.

MALZEMELER:
1 paket etimek

Karameli İçin:
1 su bardağı şeker, 2 su bardağı su

Kreması İçin:
1 litre süt
10 çorba kaşığı un
5 çorba kaşığı şeker
Yarım paketten az margarin

Üzerine:
1 poşet krem şanti
1 su bardağı süt
Hindistan cevizi

YAPILIŞI:
Etimekler dikdörtgen veya kare borcama dizilir.
1 su bardağı şeker küçük bir tencere veya tavada eritilip karamel haline getirilir. Burada şekeri yakmamaya özen gösterelim. Karamel haline gelince 2 bardak soğuk su konulur. Karamel katı hale gelecek. Kaynatıp eritelim. Sıcakken etimeklerin her tarafına gelecek şekilde kaşık yardımıyla dökelim.
Süt, un ve şeker iyice çırpılır. Karıştırarak kaynatılır, Muhallebi kıvamına getirilir. Margarin eklenir. İyice karıştırılır.Margarinin erimesi sağlanır. Etimeklerin üzerine yayılır.
Krem şanti sütle çırpılır. Krema soğuyunca üzerine yayılır. Pastamızın üzerine hindistan cevizi serpilir. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirilir. Pastamız servise hazır olur. Afiyet olsun.

14 Mart 2008 Cuma

KERMES ve PEMBE SÜETER





Okul kermesimiz için ördüğüm süeter. Öğretmen arkadaşlarım ve velilerimizin desteğiyle okulumuzun yararına nisan ayında bir kermes düzenleyeceğiz. Ben de ancak bu süeteri ördüm. Umarım kesmesimizde satışlar iyi olur da amacımıza ulaşabiliriz.

11 Mart 2008 Salı

KARNIYARIK


En sevdiğim patlıcan yemeklerinden biridir karnıyarık. Dün okuldan eve gelince yaptım. Hemen hemen herkesin bildiği bir tariftir. Ben bilmeyenler için vereyim tarifini.

MALZEMELER:

  • 1 kg patlıcan
  • 250 gram kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 2-3 adet sivri biber
  • 1 orta boy domates
  • 1 tutam maydanoz
  • Sıvıyağ
  • Salça, tuz, karabiber
  • Üzerini süslemek için domates ve yeşil biber

YAPILIŞI:

Patlıcanlar alacalı soyulur ve tuzlu suda bekletilir. Kurulanıp ortasından bıçakla dikine çizilir. Bol yağda kızartılır. Fırın kabına alınır. Kıyma, soğan ve yeşil biber kavrulur. Domates ve salça eklenir. Tuz, karabiber ve maydanoz eklenir. Kızaran patlıcanların çizdiğimiz yerleri açılır ve kıymalı harç yerleştirilir. Üzerine domates ve biber dilimleri konarak süslenir. 2 su bardağı su konulur 200 derecelik fırında pişirilir. Pilav ve salatayla servis edilir. Afiyet olsun.

7 Mart 2008 Cuma

PATATES SALATASI

Buyrun patates salatasına arkadaşlar. Yanında çay ya da ayranla kim sevmez bu salatayı. Bu sıralar yeni birşeyler yapamadım Patates salatasıyla idare edin lütfen. Çok yoğunum zor uğruyorum bloğuma. İşleri düzene koyunca herkesi tek tek ziyaret edicem. Salatamız çoook kolay.
Patatesler haşlanır, soyulur, doğranır. 1 orta boy kuru soğan minik minik doğranır. Aslında yeşil soğan daha güzel olur. Ama benim yeşil soğanım yoktu. Maydanoz doğranır. Tuz, limon suyu, sumak, kuru nane ve zeytinyağ koyulup karıştırılır. Servis tabağına alınıp süslenir. Afiyet olsun canlarım.

4 Mart 2008 Salı

İKİ RENKLİ PORTAKAL KOKULU KEK

Kekle fazla aram yoktur. Ama bu kek gerçekten çok güzel oluyor. Portakal veya limon kabuğu rendesiyle ooh mis gibi kokar. Üstelik kekimiz süt yerine su ile hazırlanıyor. Çok da hafif oluyor.Denemenizi tavsiye ederim arkadaşlar. Tarif oğlumun bakıcısı Şaduman'a ait. Kendisine eline sağlık diyor ve arşivime ekliyorum.
MALZEMELER:
4 yumurta
4 kahve fincanı şeker
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı su
5 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paaket vanilya
1 limon kabuğu rendesi (portakal kabuğu da olabilir)
2 kaşık kakao
YAPILIŞI:
Yumurtalar ve şeker iyice çırpılır. Sırasıyla bütün malzemeler (kakao ve un hariç) eklenip karıştırılır. Karışım ikiye ayrılır. Yarısına kakao eklenir. Her iki karışıma da un eklenip iyice çırpılır. Yağlanmış kalıba her iki karışım kat kat dökülür. Üzerine çekilmiş fındık serpilir. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirilir. Afiyet olsun.

1 Mart 2008 Cumartesi

KIYMALI BÖREK

Geçen gün bana gelen arkadaşlara yaptığım böreğin tarifini vermek istiyorum. Lezzetli ve yapımı kolay bir börek. Denemenizi öneririm. Ben bir kısmını pişirmeden buzluğa koydum. Aniden gelen misafirler için büyük kolaylık oluyor.Hemen tarife geçiyorum.
Önce kıymamızı soğanla iyice kavuruyoruz. Bahatlarla tatlandırıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
Yarım paket margarini eritip soğutuyoruz. Yoğurtla karıştırıyoruz.( Yoğurdun miktarını veremiyorum göz kararı olacak. Ama bol olması önemli)

5 yufkayı aralarına yoğurtlu karışım sürerek üst üste seriyoruz.En üstteki yufkaya karışımımızı sürmüyoruz. Yufkalarımızı önce dörde sonra sekize bölüyoruz. Üçgenlerin geniş kenarına kıymalı iç harcımızdan koyuyoruz. Kenarlarını içe katlayıp rulo yaparak kocaman börekler elde ediyoruz.


Böreklerimizi ikiye ya da üçe kesiyoruz. Ben üç parçaya böldüm. Yağlı kağıt serili fırın tepsimize böreklerimizi diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam, çörekotu serperek önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırınımızda altı ve üstü kızarana dek pişiriyoruz. Sıcacık çayla ikram ediyoruz. Afiyet olsun.